larva de libèl·lula

Fotografia: Larva de libèl·lula durant les Escoltes d’Estiu 2017

El primer taller del Cicle d’Activitats d’Estiu de Miloca es va realitzar amb 16 persones i va ser tot un èxit!

Aquesta passada nit del divendres a les escoltes nocturnes d’estiu vam poder sentir i veure tota una pila d’animals que recordem tot seguit:

Vam sentir grills que ens van acompanyar durant tot el trajecte. Recordeu que els grills són els principals responsables de les orquestres nocturnes d’estiu. N’hi ha una pila mentre fa calor i van emmudint amb l’arribada del fred. Per això les nits d’hivern són més tranquil·les i silencioses.

Vam poder veure alguns ratpenats i vam aprendre que hi ha moltes espècies diferents de ratpenats que conviuen entre nosaltres i que totes són molt beneficioses per a l’ésser humà, ja que es mengen els insectes ajudant a controlar plagues d’aquestes espècies. És per aquest motiu, que són molt vulnerables als insecticides ja que es mengen els insectes enverinats.

Vam poder veure i sentir dos mussols comuns (Athene noctua) sobre la teulada del Castell de Santiga i vam poder aprofitar per aprendre que el que comunament anomenem mussols en realitat són rapinyaires nocturns. Els ocells rapinyaires que surten de nit amb cap rodó i aixafat pel davant amb els ulls ben grosses en posició frontal s’anomenen rapinyaires nocturns. De totes les espècies dels rapinyaires nocturns només n’hi ha una que s’anomeni mussol comú. I el reconeixerem pel seu cant i perquè només fa un pam d’alçada i té els ulls grocs.

Vam poder veure també una larva de libèl·lula dins d’una basseta d’aigua. Vam aprendre, per tant, que les libèl·lules abans de tenir l’aspecte a que estem acostumades (ben acolorides i amb ales), són una larva que viu dins l’aigua fins a 5 anys! Després d’aquests anys pujarà a la superfície on mudarà la pell i sortirà l’aspecte de libèl·lula que coneixem i a les poques setmanes morirà. És interessant recordar que trobar libèl·lules també és símptoma de bona salut ambiental, ja que les libèl·lules també són molt vulnerables a la contaminació i als insecticides.

Vam poder sentir de lluny una granota verda (Pelophylax perezi) i quan ens vam acostar a la basseta d’aigua la vam veure durant un segon abans que s’amagués sota el fang. Les granotes que canten són els mascles que intenten atraure les femelles durant l’època reproductiva, és per això, que només les sentirem cantar durant la primavera i estiu ja sigui de dia o de nit.

Per últim, vam poder sentir un parell de xots (Otus scops) un a la nostra dreta i l’altre a la nostra esquerra que cantaven per disputar-se el territori. Vam aprendre que el xot és la rapinyaire nocturna més petitona que tenim al nostre voltant (petit com un puny tancat) i que menja insectes. És per aquest motiu que durant l’hivern ha de migrar cap a països calorosos per poder-se seguir alimentant.

I això és tot! Si voleu seguir aprenent sobre la fauna salvatge que viu entre nosaltres aquest dijous 13 de juliol hi ha el segon taller del Cicle d’Activitats d’Estiu de Miloca, aquest taller serà d’anellament d’ocells! Reserva la teva plaça a miloca@miloca.org i no et quedis sense!

Si tanquem els ulls i escoltem atentament descobrirem quanta natura ens envolta

 

Categories: Blog

Entrades relacionades

Blog

Últim taller del cicle d’estiu!

Vols viure d’aprop com alliberem animals nocturns que vénen del CRFS de Torreferrussa? Doncs vine a l’alliberament nocturn del divendres 28 de juliol! Places reservades, reserva la teva enviant un mail a miloca@miloca.org. Aquest taller Llegiu més…

Blog

Anellament científic d’ocells

Fotografia: Participants del taller d’anallement del Cicle d’Activitats d’Estiu 2017 El taller d’anellament, el segon taller del Cicle d’Activitats d’Estiu de Miloca, es va realitzar amb 30 persones, superant expectatives i exhaurint places! Gràcies a Llegiu més…

Blog

Cicle de tallers d’estiu

Encara no t’has apuntat a cap taller del cicle d’estiu de Miloca? Mira el programa i apunta’t als que vulguis! Places limitades: per a reservar plaça has d’enviar un mail a miloca@miloca.org Bon estiu!