anellament cicle d'estiu

Fotografia: Participants del taller d’anallement del Cicle d’Activitats d’Estiu 2017

El taller d’anellament, el segon taller del Cicle d’Activitats d’Estiu de Miloca, es va realitzar amb 30 persones, superant expectatives i exhaurint places!

Gràcies a aquest taller vam poder veure algunes espècies d’ocells que viuen entre nosaltres i que sovint ens passen desapercebudes. Les espècies que vam poder veure de prop van ser les següents:

Un parell de caderneres (Carduelis carduelis), molt fàcils d’identificar, ja que té aquesta cara vermella i les ales negres amb una franja groga al mig. Vam aprendre que els individus que tenen els colors més vius són els que més bé s’alimenten i els que tenen més agressivitat, per tant les femelles els prefereixen ja que segurament els polls tindran més possibilitats de sobreviure.

El rossinyol bord (Cettia cetti), que s’assembla molt al rossinyol comú (Luscinia megarhynchos), però que no té un cant tant bonic, variat i musical. És difícil de veure ja que li agrada viure a la vegetació densa, és per això que vam arribar a la conclusió que aquests ocells (igual que molts altres animals) necessiten que no repelem els marges dels camins i dels rius i rieres, per a poder sobreviure.

El gafarró (Serinus serinus), que sembla un pardal groguenc. Tot i que els dos exemplars que vam veure al ser d’un any encara no tenien massa coloració groga. Quan són joves i inexperts els interessa tenir colors críptics per a no cridar l‘atenció i no se’ls mengin. Amb el pas del temps, van apareixent els colors vistosos per atraure femelles. Són els típics que canten dalt de les antenes i que fan un cant molt peculiar que sembla una interferència de radio.

El pit roig (Erithacus rubecula), que és l’ocell típic marronós pel dors i pàl·lid de ventre mentre que tota la seva cara i pit té una gran taca vermellosa. L’individu que vam veure era tot bru degut a que era un pollet. Reafirmant el que dèiem abans, els pollets inexperts són de colors críptics per camuflar-se entre la vegetació, i quan van creixent els van sortint les plomes de colors vistosos.

Un parell de mallerengues carboneres (Parus major), les vam identificar per tenir el ventre groc amb una línia central negra (com si portés una corbata), el cap és negre amb una gran taca blanca a cada galta, l’esquena verd oliba i les ales gris-blavoses. Són un dels ocells típics que ens visitaran les menjadores que posem al jardí i també uns dels que molt probablement ocupi les caixes niu que col·loquem.

Vam tenir la sort també de veure dos picots verds (Picus viridis), un adult i l’altre pollet. És bastant comú per la nostra zona, però és molt poruc i tímid i no es deixarà veure amb facilitat; però si escoltem atentament el podem sentir repicar els troncs dels arbres. És per això que té aquest bec tant robust, fa forats als arbres per a fer-hi el niu i d’aquí li ve el nom de picot.

Per últim vam veure el gaig (Garrulus glandarius), aquest preciós ocell de colors marronosos, blancs i negres amb aquestes plomes blau lluent a l’ala. Sovint desconegut ja que és molt caut i és un bon vigilant. Si ens veuen poden emetre un cant d’alerta que farà que la resta d’ocells també s’amaguin, és per tant, l’enemic número 1 de les persones que van amb prismàtics per mirar ocells!

També vam poder aprendre que  l’anellament científic d’ocells no consisteix només en posar una anella a l’ocell que agafem, sinó que també el pesem, li mesurem l’ala i li mirem la quantitat de greix i múscul que té. Amb tota aquesta informació que s’introdueix en una base de dades internacional, podem anar coneixent millor la biologia dels ocells, informació sobre la migració d’ocells i saber l’estat de salut de les poblacions d’ocells.

I això és tot! Si voleu seguir aprenent sobre la fauna salvatge que viu entre nosaltres el següent taller que encara queden inscripcions és el taller de divendres 28, el qual farem un alliberament d’animals nocturns que venen del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa. Reserva la teva plaça a miloca@miloca.org i no et quedis sense!

“Si mirem i escoltem atentament descobrirem quanta natura ens envolta”

Categories: Blog

Entrades relacionades

Blog

Últim taller del cicle d’estiu!

Vols viure d’aprop com alliberem animals nocturns que vénen del CRFS de Torreferrussa? Doncs vine a l’alliberament nocturn del divendres 28 de juliol! Places reservades, reserva la teva enviant un mail a miloca@miloca.org. Aquest taller Llegiu més…

Blog

Escoltes nocturnes d’estiu

Fotografia: Larva de libèl·lula durant les Escoltes d’Estiu 2017 El primer taller del Cicle d’Activitats d’Estiu de Miloca es va realitzar amb 16 persones i va ser tot un èxit! Aquesta passada nit del divendres Llegiu més…

Blog

Cicle de tallers d’estiu

Encara no t’has apuntat a cap taller del cicle d’estiu de Miloca? Mira el programa i apunta’t als que vulguis! Places limitades: per a reservar plaça has d’enviar un mail a miloca@miloca.org Bon estiu!